Hvis du ser etter en guide som hjelper deg helt i mål med å starte en podcast, så er ut på helt rett sted.. Denne guiden er for deg som ønsker å starte en podcast, men som ikke helt vet hvordan du kommer i gang. Hva bør du tenke på når du skal starte en podcast? Hvordan gjør du det, og hva trenger du? Jeg veileder deg gjennom hele prosessen skritt for skritt.
Jeg elsker podcaster! Jeg hører på podcaster ca 1/6 av døgnet mitt og det er der jeg får mesteparten av mitt påfyll. Jeg lagde min første podcast i 2012 og har med relativt ujevne mellomrom lagd en eller annen form for podcast/vlogg/eller audiovisuelt uttrykk. Ved å skrive denne guiden så håper jeg at flere som har lyst til å lage podcast gjør nettopp dette. Kanskje blir det akkurat du som lager podcasten som blir min favoritt i fremtiden. Hvis du får noe nytte av denne guiden, så setter jeg i alle fall pris på en liten tilbakemelding, så kan jeg sjekke ut podcasten din også.
Podcast kan også være en nyttig del av en god markedsføring.
Absolutt minimum: Minstekravet du trenger for å lage en podcast er en smarttelefon og Anchor. - Anchor er en alt-i-ett plattform hvor du kan lage, distribuere og tjene penger på podcasten din. Helt gratis! Det er veldig enkle verktøy for å sette sammen podcasten din bare ved hjelp av mobiltelefonen din. Anchor hjelper deg også med å lagre og distribuere podcasten til kanaler som Spotify, Apple osv. De har også noen muligheter for å tjene penger på podcasten din som er integrert i systemet. Absolutt å anbefale for å komme i gang.
Det finnes en rekke andre plattformer (hostingtjenester) for podcaster, men de fleste koster penger. Selv har jeg bare prøvd Anchor og er veldig fornøy me den – den har enkelt oppsett og omfattende distribusjonsmuligheter, samtidig som den er helt gratis. Ut ifra hva jeg har lest mener jeg at Anchor er den beste podcast-plattformen for deg som skal lage podcast for aller første gang. Andre populære plattformer inkluderer Buzzsprout, Podbean, Resistor, Simplecast og Captivate. Du kan lese mer om de beste podcast-plattformene på bestmediatools.com.
Få hjelp til å lage din egen podcast
Ok middelvei: Hvis du ønsker litt bedre kvalitet på podcasten din, så er en investering i en mikrofon det absolutt beste stedet å begynne. Omtrent hvilken som helst ekstern mikrofon vil være bedre enn mobilen din, men jeg har et par tips:
Svive Hydra Streaming Kit – ca 1000,-Svive har USB-tilkobling, og det følger med shock mount og pop-filter. Alt dette gjør at lyden løfter seg en del hakk uten at du trenger å investere i en mixer.
Røde Podcaster Mikrofon – ca 1800,-Denne har også USV-tilkobling så du trenger ikke en egen mixer. Røde er dessuten et veldig annerkjent merke innen lyd.
Beginner-Hig-end (ikke proff):Røde NT-2A Studio kit -ca 3000,-Dette er den beste mikrofonen jeg har, men her trenger du en mixer og XLR kabler i tillegg til eget stativ.
Røde RØDECaster Pro Produksjonsstudio - ca 6500,-RØDECaster Pro er designet for å forenkle profesjonell podcastproduksjon og levere topp lydkvalitet. Den støtter opptil 4 podcastmikrofoner og tilbyr dessuten enkel oppkobling for telefongjester via TRRS eller Bluetooth.
Proff: – spør noen andre enn meg
Få hjelp til å lage din egen podcast
Jeg anbefaler Audacity! Audacity er en brukervennlig, flerspors lydredigerer og -opptaker for Windows, Mac OS X, GNU / Linux og andre operativsystemer. Det kan virke litt gammeldags, men det er etter min erfaring veldig bra. De har en brukermanual også som jeg ikke har sett så mye i, men som finnes her.
Adobe har også et alternativ. Adobe Audition. - Jeg har brukt dette også, men jeg må innrømme at jeg likte Audacity best.
Hvis du har gjort alt som står over og har benyttet Anchor som lagring, er det bare å trykke på “new episode” → Skrive inn tittel, beskrivelse og alle de andre tingene, så er det bare å publisere.
Så må det sendes til de forskjellige platformene slik at folk kan høre deg på podcast-spillerene sine.
Snakk med lytterene dine. Still spørsmål, få det ut i sosiale medier og del med folk som kan være interessert.
Hvis du lager en podcast hvor du intervjuer andre har du en mulighet til å bli kjent med nye mennesker. I tillegg kan du filme det, og plutselig har du også videoinnhold.
For å spille inn video med flere gjester kan du bruke Restream.io eller StreamYard som online studio. Du kan også lese bloggposten min om Streaming med gjester på flere lokasjoner.