Hvordan starte en podcast? | En ultimat guide til å starte en podcast.

09.aug.2021 00:00:00 | podcast Hvordan starte en podcast? | En ultimat guide til å starte en podcast.

Hvis du ser etter en guide som hjelper deg helt i mål med å starte en podcast, så er ut på helt rett sted.. Denne guiden er for deg og den hjelper deg helt i mål

Hvis du ser etter en guide som hjelper deg helt i mål med å starte en podcast, så er ut på helt rett sted.. Denne guiden er for deg som ønsker å starte en podcast, men som ikke helt vet hvordan du kommer i gang. Hva bør du tenke på når du skal starte en podcast? Hvordan gjør du det, og hva trenger du? Jeg veileder deg gjennom hele prosessen skritt for skritt.

Hvordan starte en podcast (superenkelt)

 1. Finn tema
 2. Kom på et godt navn
 3. Sett opp en publiseringsfrekvens
 4. Lag en innholdsplan
 5. Lag en sendeplan
 6. Finn ut hvilket utstyr du trenger (se resten av guiden)
 7. Anskaff utstyret
 8. Spill inn episode
 9. Publiser episoden
 10. Lær og gjenta

Hvorfor skriver du denne guiden, Hallgeir?

Jeg elsker podcaster! Jeg hører på podcaster ca 1/6 av døgnet mitt og det er der jeg får mesteparten av mitt påfyll. Jeg lagde min første podcast i 2012 og har med relativt ujevne mellomrom lagd en eller annen form for podcast/vlogg/eller audiovisuelt uttrykk. Ved å skrive denne guiden så håper jeg at flere som har lyst til å lage podcast gjør nettopp dette. Kanskje blir det akkurat du som lager podcasten som blir min favoritt i fremtiden. Hvis du får noe nytte av denne guiden, så setter jeg i alle fall pris på en liten tilbakemelding, så kan jeg sjekke ut podcasten din også.

Podcast kan også være en nyttig del av en god markedsføring.

New call-to-action

 

Hva inneholder denne guiden?

 1. Hva bør du tenke på før du lager en podcast?
 2. Hva trenger du før du starter en podcast?
 3. Ta opp den første episoden
 4. Redigering av lyden
 5. Publisering av podcasten
 6. Veien videre – hvordan vokse / bli bedre?

jonathan-velasquez-c1ZN57GfDB0-unsplash

Hva må jeg tenke på før jeg lager en podcast?

 • Du bør ha noe du har lyst til å formidle – velg et tema du brenner for
 • Finn rett format – har du en podcast med bare deg som snakker eller er det en intervju-podcast? Er det kanskje en podcast med mange gjester som diskuterer og kommer frem til ting i fellesskap?
 • Finn et navn på podcasten – navnet bør først og fremst formidle hva lytteren får oppleve om de velger å høre på nettopp din podcast. I tillegg bør den ha et navn som gjør det mest mulig sannsynlig at de trykker på din podcast.
 • Hvor ofte skal du publisere en episode? – enten du lager podcast ukentlig månedlig eller hver dag, kan det være lurt å sette oppe en publiseringsfrekvens. Selv er jeg litt ambivalent til det å ha en fast frekvens, for lyttere som abonnerer på podcasten din vil mest sannsynlig høre på den neste episoden uansett når den kommer.
 • Ha en form for innholdsplan – du bør planlegge innholdet så langt frem du klarer, slik at du vet hva som skal ut når
 • Lag en sendeplan – jeg pleier alltid å lage en røff sendeplan sånn at jeg vet hva som skal være med i en vanlig sending. Her kan du for eksempel liste opp segmenter som skal være med hver gang og segmenter som bare skal være med av og til. Kanskje begynner og avslutter du med et fast segment?
 • Hvordan vil du fremstå visuelt? – det er viktig at logoen eller cover-art er lagt opp på en sånn måte at du både vekker oppmerksomhet i podcast-spilleren og at du gir inntrykk av hva lytteren kan forvente seg når de hører på deg. Din cover-art er det som skal gjøre at folk trykker på din podcast, så det er viktig at det er appellerende og viser hva lytteren kan forvente seg.
 • Hvilket nivå ønsker du å ligge på med tanke på utstyr? – har du tenkt å investere i fullt studio, eller har du tenkt å bruke mobilen til opptak? Eller går du for noe midt i mellom?

Hva trenger du før du starter en podcast?

Absolutt minimum: Minstekravet du trenger for å lage en podcast er en smarttelefon og Anchor. - Anchor er en alt-i-ett plattform hvor du kan lage, distribuere og tjene penger på podcasten din. Helt gratis! Det er veldig enkle verktøy for å sette sammen podcasten din bare ved hjelp av mobiltelefonen din. Anchor hjelper deg også med å lagre og distribuere podcasten til kanaler som Spotify, Apple osv. De har også noen muligheter for å tjene penger på podcasten din som er integrert i systemet. Absolutt å anbefale for å komme i gang. 

Les mer på Anchor.fm

Beste podcast-plattform

Det finnes en rekke andre plattformer (hostingtjenester) for podcaster, men de fleste koster penger. Selv har jeg bare prøvd Anchor og er veldig fornøy me den – den har enkelt oppsett og omfattende distribusjonsmuligheter, samtidig som den er helt gratis. Ut ifra hva jeg har lest mener jeg at Anchor er den beste podcast-plattformen for deg som skal lage podcast for aller første gang. Andre populære plattformer inkluderer Buzzsprout, Podbean, Resistor, Simplecast og Captivate. Du kan lese mer om de beste podcast-plattformene på bestmediatools.com.jonathan-farber-gjHmip_Lmg4-unsplash

Få hjelp til å lage din egen podcast

Hvilket utstyr trenger jeg til å lage podcast?

Ok middelvei: Hvis du ønsker litt bedre kvalitet på podcasten din, så er en investering i en mikrofon det absolutt beste stedet å begynne. Omtrent hvilken som helst ekstern mikrofon vil være bedre enn mobilen din, men jeg har et par tips:
Svive Hydra Streaming Kit – ca 1000,-Svive har USB-tilkobling, og det følger med shock mount og pop-filter. Alt dette gjør at lyden løfter seg en del hakk uten at du trenger å investere i en mixer.
Røde Podcaster Mikrofon – ca 1800,-Denne har også USV-tilkobling så du trenger ikke en egen mixer. Røde er dessuten et veldig annerkjent merke innen lyd.
Beginner-Hig-end (ikke proff):Røde NT-2A Studio kit -ca 3000,-Dette er den beste mikrofonen jeg har, men her trenger du en mixer og XLR kabler i tillegg til eget stativ.
Røde RØDECaster Pro Produksjonsstudio - ca 6500,-RØDECaster Pro er designet for å forenkle profesjonell podcastproduksjon og levere topp lydkvalitet. Den støtter opptil 4 podcastmikrofoner og tilbyr dessuten enkel oppkobling for telefongjester via TRRS eller Bluetooth.
Proff: – spør noen andre enn meg

Få hjelp til å lage din egen podcast

Hvordan redigerer jeg en podcast?

Jeg anbefaler Audacity! Audacity er en brukervennlig, flerspors lydredigerer og -opptaker for Windows, Mac OS X, GNU / Linux og andre operativsystemer. Det kan virke litt gammeldags, men det er etter min erfaring veldig bra. De har en brukermanual også som jeg ikke har sett så mye i, men som finnes her.

Adobe har også et alternativ. Adobe Audition. - Jeg har brukt dette også, men jeg må innrømme at jeg likte Audacity best.

Hvordan publiserer jeg en podcast?

Hvis du har gjort alt som står over og har benyttet Anchor som lagring, er det bare å trykke på “new episode” → Skrive inn tittel, beskrivelse og alle de andre tingene, så er det bare å publisere.
Så må det sendes til de forskjellige platformene slik at folk kan høre deg på podcast-spillerene sine.

Hvordan involverer jeg publikum i podcasten min?

Snakk med lytterene dine. Still spørsmål, få det ut i sosiale medier og del med folk som kan være interessert.

Inviter gjester i podcasten din.

Hvis du lager en podcast hvor du intervjuer andre har du en mulighet til å bli kjent med nye mennesker. I tillegg kan du filme det, og plutselig har du også videoinnhold.

For å spille inn video med flere gjester kan du bruke Restream.io eller StreamYard som online studio. Du kan også lese bloggposten min om Streaming med gjester på flere lokasjoner.

Få hjelp til å lage din egen podcast

Hallgeir Gustavsen

Written By: Hallgeir Gustavsen

Hallgeir Gustavsen er en utrolig kjekk kar, som også er verdens beste medierådgiver fra Gvarv, i Telemark. Med dette som utgangspunkt har han tatt steget ut i verden, og til deg som kunde, for å dele av sin fortreffelighet. Med 20 års erfaring innen rådgivning og digitale flater, har han den erfaringen du trenger. Uten skam og frykt går han løs på nye utfordringer, og bryter ned dine og andres barrierer for at du skal få mest mulig for pengene. Gamle måter å tenke på skal ut, og digitale tanker skal inn. Han har vært med å bygge opp en rekke virksomheter gjennom sitt engasjement der målbare resultater fra digitale flater har stått mer sentralt enn altertavla i kirka. Hallgeir er en travel mann, men som alt annet kan han kjøpes for penger.